Soms kunnen we ons zo laten verleiden door onze eigen werkelijkheid dat we niet meer in staat zijn om anders te kijken, de denken of anders te geloven.

In een coachingsgesprek met een leider in een middelgroot familiebedrijf maakte ik dit onlangs ook weer mee. Mijn klant geloofde geen woord van waar we het over gehad hebben, stak zijn handen in zijn haren en zei “Zij zijn nu eenmaal zo”.

En hij is daar niet de enige in. Te vaak hoor ik die verzuchting. “Hij of zij is nu eenmaal zo.” Vaak gevolgd door “Het heeft toch geen zin”.

Uiteraard snap ik de verzuchtingen. Ik ben ook zo geweest. Met mijn handen in het haar heb ik gekeken naar teamleden die het maar niet snapten, of maar niet anders gingen doen dan we hadden afgesproken of na een keer een andere aanpak toch weer terug vielen in de oude aanpak.
En natuurlijk is dat ongelooflijk frustrerend. Maar nog frustrerender is het als je je daardoor onmachtig voelt, of er door geïrriteerd wordt, of zelfs je vertrouwen kwijt raakt. Want dan maak je niet alleen de ander kleiner dan hij of zij daadwerkelijk is maar nog veel belangrijker je maakt ook jezelf kleiner dan je werkelijk bent.

Je bent immers niet voor niets een leider. Je hebt er voor gekozen om samen met anderen ergens voor te gaan staan en samen een product of een dienstverlening te creëren. Het maakt hierbij echt niet uit of dat het produceren van koekjes, het leveren van medicijnen of het verplaatsen van containers zijn. Jij hebt er voor gekozen om de leider van jouw schip te zijn dat doelgericht beweegt.

En op het moment dat jij dat doet vanuit de overtuiging dat je de beste mensen op jouw schip heb, dan kun je overal komen waar je wilt. Maar zodra je twijfelt aan iets of iemand, dan gaat het schip steeds minder bestuurbaar worden en zit je met de problemen. Het is dus noodzakelijk dat jij als leider vertrouwen houdt in de flexibiliteit van jouw mensen, in hun vermogen om te veranderen en dat jij dat ook uitstraalt. Geloof mij zodra jij als leider geen vertrouwen hebt, blijven mensen precies zoals ze ‘altijd’ al waren. En daar wordt jij geen leukere leider van.

Ik geloof dat de echte verandering bij jou begint. Bij  jouw denken en handelen. En dat kan op allerlei manieren.

Wat te denken van het voorbeeld, welke ik van een klant hoorde, van een brasserie in Valencia.  In de brasserie wordt gewerkt met 3 soorten prijzen voor drankjes: een hele lage prijs voor als de klant vriendelijk om zijn drankje vroeg, een vrij hoge prijs als de klant onvriendelijk was en een torenhoge prijs voor als de klant agressief om het drankje vroeg. Mijn klant was super enthousiast om te zien dat het terras volbezet was met  alleen maar vriendelijke, rustige en geduldige  mensen en dat het team zichtbaar naar de zin had.
Dat kan er dus gebeuren op het moment dat jij als leider gaat geloven in dat wat jij graag wilt en daar  jouw acties en handelingen op af gaat stemmen.

Een ander voorbeeld: een leider doet heel veel zelf. Gewoon omdat zij het zelf veel sneller kan en misschien ook wel beter. Het effect is echter dat zij te weinig tijd heeft voor de zaken die echt belangrijk zijn. Als experiment gaat ze, op mijn verzoek, alleen nog maar vragen stellen aan haar teamleden zodra ze met een vraag of verzoek bij haar komen in plaats van dat ze gelijk gaat rennen. Na wat aanloop probleempjes veranderde er in haar team van alles. Haar teamleden werden actief, deden zelf veel meer en werden zelfs proactief.
Dus doordat deze leider een experiment aandurfde, kon ze zich gaan realiseren dat zij haar teamleden zelf passief maakte en dat ze zelf ook weer actief kon maken. En op dat moment kon ze weer oprechte aandacht geven aan haar teamleden en aan verbeteringsmogelijkheden. En dat was precies wat ze wilde.

Ook dit kan er gebeuren op het moment dat je als leider gaat geloven dat mensen kunnen veranderen en dat jij daarin sturend bent. Een werkelijkheid is eigenlijk nooit een werkelijkheid.   Het is veel  meer hoe jij naar een situatie kijkt en wat jij er in wilt zien.

Wil jij een dag onvoorwaardelijke aandacht hebben voor jouw huidige en jouw gewenste werkelijkheid zodat je precies weet wat jij anders kunt gaan doen om jouw eigen werkelijkheid te gaan creëren met jouw team?

Investeer in jezelf en plan een halve dag met mij.

Ik kijk er naar uit om samen met jou jouw werkelijkheid te veranderen.

Hartelijke groet,

Esther

 

“Ze zijn nu eenmaal zo”